Wednesday, April 27, 2011

Wahai Pemuda!

Wahai Pemuda! oleh Ustaz Hajar Opir

{pemuda tuh merangkumi lelaki dan perempuan juga}
 • Kite kena ingat, apa sahaja yg kite lakukan, mesti lillahi ta'ala.
 • Realiti masa kini, kita hilang satu Khilafah Islamiyah.
 • 10 muwasafat tuh akan diperoleh bila kita ditarbiah. Tarbiah itu sendiri amat penting sebelum dakwah fardhiyah bermula.
 • Sesi nih byk juga mengimbau sejarah Malaysia, esp Melaka Bandaraya Bersejarah. hehe.
 • Hukum Kanun Melaka & Undang2 Laut Melaka yg kite belajar waktu muda2 dulu, sebenarnya ada kaitan dgn Kerajaan uthmaniyah.
 • Portugis serang Melaka tahun 1511 kann? ingat tak? Kesultanan Melayu Melaka pula bermula pada abad ke-15. Sebenarnya, Islam yg memberi kekuatan kpd umat Islam waktu tuh untuk membina tamadun.
 • "Gospel, Gold & Glory." Gospel tuh agama.
 • Matlamat utama penjajah datang ke Tanah Melayu adalah untuk menyebarkan agama mereka. Contohnya, Alfonso de Alburqueque datang Tanah Melayu dan bawa ramai paderi mazhab Katolik. Cis, mereka diam2 nak sebarkan Kristian! Belum lagi selepas tuh, Belanda pula menjajah. Mazhab Protestan pula disebarkan oleh org Belanda nih. Sebab tuh kita nampak sekarang nih A FAmosa, sebelah tuh kan gereja besar. [jika belum pernah ke Melaka, anda bolehlah membuat kajian ini di sana nanti ;)] British pula menjajah selepas Belanda. British juga Protestan.
 • Dalam kita sedar ataupun tidak, semua penjajah yg masuk ke tempat yg dijajah, mereka akan menghapuskan kesan2 Islam. Misalnya, pendidikan di kawasan tersebut digubal ikut silibus negara mereka. Memangla dalam masa yg sama mereka membangunkan kawasan tuh (muslihat ja nih, eg: pjbt pos, skola inggeris, MCKK dll), tapi sebenarnya untuk menjajah minda masyarakat kita ketika itu untuk tunduk di bawah mereka.
 • Apa yg kita belajar dalam buku sejarah semua tuh sebenarnya sangatla sedikit nk dibandingkan dgn kisah sebenar yg berlaku kat negara nih satu ketika dahulu. Ada kawan yg cikgu dy buat buku teks Sejarah cerita, mmg buku kita sangat ringkas. Pasal Snouck Hurgronje dicerita satu dua perenggan je. Mungkin takut kalau dicerita secara terperinci, pelajar akan memberontak dan membuat revolusi. Hee kalo nak tahu lebih lanjut, sila google.
 • Prof. Dr. Snouck Hurgronje (1857-1936) selama ini merupakan tokoh yang sangat kontroversial. Disanjung dipuja sebagai sarjana Islam yang cemerlang, tetapi juga dicaci maki sebagai seorang ahli muslihat yang hendak menghancurkan Islam dari dalam dengan pura-pura masuk Islam. Betapapun diakui oleh semua pihak bahwa pemerintah Belanda baru mempunyai garis kebijaksanaan tentang Islam didaerah jajahannya yang bernama Hindia Belanda (Indonesia) setelah Snouck Hurgronje menjadi penasehat pemerintah dalam hal-hal yang berkaitan dengan Islam. http://orgawam.wordpress.com/2007/09/21/snouck-hurgronje/
 1. Kita perlu berubah kerana ia sunnah kehidupan. Sejak dalam rahim sampaila sekarang ni tumbesaran kita mengalami perubahan. Selain itu,peningkatan diri melalui perubahan. Seterusnya, ini adalah suruhan Allah S.W.T.
 2. Dalam diri manusia ada 2 tarikan ; tarikan kemalaikatan :) dan tarikan kesyaitanan :( segalanya bergantung pada kekuatan iman kita. Yah! Yah! Kuat! Mari kejutkan iman masing di rumah yg mungkin asyik tertidur!
 3. Kita mesti ada networking yg mantap. Sebab kalau kita tergelincir sikit dpd landasan, ada kawan2 tolong tarik2 balik ke atas jalan yg lurus insya-Allah. :) esp, bila kita keluar daripada kebiasaan utk dakwah seorang diri. KIta mesti mesti mesti ada basic life supports, iaitu kawan2 yg sefikrah sematlamat. Usrah dan tarbiah mesti mesti mesti juga istiqamah. Join jemaah pun lg bagus.
 4. Kenapa pemuda? sbb tempoh ni ialah tempoh : penentuan hala hidup, kemuncak kekuatan hidup, penuh keupayaan, amat pendek, yg disuruh rebut oleh Rasulullah S.A.W. :)
 5. Masa student ni la kita kena berpeluang buat macam2 yg bermanfaat dgn mudah.

Ciri-ciri pemuda:

 • Jarii'- BERANI
 • Mufakkir - mempunyai daya fikir yg tinggi --> kena selalu fikir mcm mana nk jayakan dakwah.
 • Muntij - PRODUKTIF --> buat sesuatu yg dapat memberi kesan yg mendalam. outcome tuh yg penting, walaupun benda kecik je yg kita buat tuh.
 • Mundhobit - kebolehan utk AMAL JAMAI'E --> sifat pemuda ni sbnrnya tak suka buat sorang2.

Rukun Kepemudaan :

 • Iman : Asas kepada iman ialah hati yg tenang. Iman yg menggerakkan sgla usaha kita.
 • Ikhlas : Spt semut hitam, atas batu hitam, dalam pekat malam xda bulan. org ikhlas, tak pilih kasih. semua sama n dy okay je. :)
 • Semangat : semangat perlu dipupuk dgn daurah2, usrah berterusan. :)
 • Usaha/amal : Allah melihat setiap usaha kita :)

Pesanan Hassan al-Banna kpd kumpulan Dr. Salim ketika mereka berusia 16 tahun:

"Jadilah lelaki sejati. Masa remajamu pendek, kamu mesti menjadi lebih baik daripada generaasi kami"


Wallahualam.

No comments:

Post a Comment